Jamen, hvorfor er alle skolelokaler så ikke blændende oplyst? Det hænger nok sammen med, at mere og bedre lys hidtil har været ensbetydende med øgede omkostninger, og det er der ikke plads til på skolernes budgetter. Man har typisk valgt at satse på lysmængde fremfor lyskvalitet og fyldt lofterne med lysstofrør.
I dag har skoler og institutioner imidlertid mulighed for at få både mere og bedre lys samtidig med, at de sparer på energiforbruget. Ved hjælp af den ny generation lysstofrør eller endnu mere effektive lyskilder som fx LED kombineret med en styring, der udnytter dagslyset optimalt.
Lysstofrøret er en ofte udskældt lyskilde – og tidligere med god grund! Samtidig er det en af de mest udbredte lyskilder i vores hverdag. Både på arbejdspladser, skoler, offentlige bygninger og i supermarkeder sidder lysstofrøret og belyser vores hverdag som det har gjort hver dag siden 1940’erne. Fordi det er billigt i drift.
De første lysstofrør gav et forfærdeligt lys, der gengav farver helt forkert. Ra-værdien på blot 55 kunne langt fra matche dagslysets Ra-værdi på 100 og glødepærens på 99. Samtidig gav jernkerneforkoblingen ofte et flimrende lys.
Siden er lysstofrøret udviklet til en højere Ra-værdi, og de nye generationer af rør har fået højfrekvent forkobling, der både forhindrer flimren, reducerer energiforbruget og forlænger lysstofrørets levetid. Det giver også bedre trivsel for de mennesker, der skal opholde sig i lokaler med lysstofrør.